13 maj 2011

Varför heter det Mariekex?

Britterna är fantastiska historiebrukare! Särskilt duktiga är de på att få andra att tro att deras historia är hela världens historia. Med hjälp av filmer, böcker, tv- serier, webb-sidor och serietidningar lyckas de på alla möjliga vis förmedla sin historia.

Detta har lett till att många, i exempelvis Sverige och kanske även andra delar av världen, vet mer om Henrik VIII och hans fruar, Elizabeth I och "Bloody Mary", Drottning Victoria, brittiska rävjakter, eftermiddagste och Jack the Ripper än de vet om sin eget lands historia med dess vettvillingar, traditioner, händelser och monarker. Så duktiga är de på att förmedla sin historia! Vill man konsumera historia om allt från avrättningsmetoder på 1500 -talet, skomode, 1800 - tals poesi till andra världskriget kan man alltid leta i och kring Storbritannien.

När det kommer till monarkin är detta särskilt tydligt. Med anledning av det kungliga bröllopet den 29/4 bubblade det upp alla möjliga webb-sidor, artiklar och tv- inslag om kunglig bröllopshistoria. Allt från politik, till klänningar och mat. På Historic Royal Palaces hemsida finner man därför historien kring mariekexet...

Marian bakom Mariekexet

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Daughter_of_Alexander_II_Grand_Duchess_Maria_Alexandrovna_1870_by_Sergei_Levitsky.jpg
Maria Alexandrovna- bilden hämtad från Wikipedia
Mariekexet skapades i ett bageri i England 1874 med anledningar av bröllopet mellan den engelske prinsen Alfred, hertig av Edinburgh och den ryska prinsessan Maria Alexadrovna. Alfred (1844- 1900) var son till Victoria I av Storbritannien och Albert av Sachsen- Coburgh- Gotha. Maria (1853- 1920) var dotter till den ryska tsaren Alexander II och kejsarinnan Maria Alexandrovna (ja, prinsessan och mamman hade samma namn.) Om Maria själv åt kexet som döptes efter henne förtäljer inte historien.


Det första svenska Mariekexet bakades Luciadagen 1888 i Kungälv. Det var Robert Cruickshank, son till en kexfabrikant från Skottland,  som tog med sig receptet till Sverige. Robert flyttade till Sverige från Storbritannien och var med om att grunda Göteborgs Kexfabrik där det första kexet bakades!

- SPB.
Svenska Mariekex- bild från Göteborgskexs hemsida
Källor: Historic Royal Palaces : http://blog.hrp.org.uk/uncategorized/battenberg-cake-and-marie-biscuits/#more-455
Jan Öjwind Swahn - Stora matlexikonet. 2009


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar