Bröd, kakor och bakverk- historik.


Illustration SPB
Bröd och bakverk finns i oändliga slag och sorter; stora och små, hårda och mjuka, moderna och uråldriga.
Bakverk i form av bröd har varit en grundstomme i människans kost sedan förhistorisk tid. Det äldsta brödfyndet i Sverige är dock inte särskilt gammalt (kan man tycka) utan kommer från vikingatidens Birka (ca. 700- 900 talet e.Kr.)


Det svenska ordet bakelse kommer från tyskans ”Gebackels” som betyder bakverk eller något bakat. Under 1600-talet i Sverige kom ordet att få sin nutida betydelse av sötebröd eller festbröd. Ordet kaka var från början mer eller mindre synonymt med ordet bröd och än idag pratar vi om kaffebröd och brödkaka. Precis som med bakelsen så är det från och med 1600 –talet som man i Sverige börjar ge kakan betydelse av ett finare eller festligare bröd. Dock fanns det kakor i Sverige tidigare, exempelvis pepparkakan och kringlan har anor från medeltiden!
Källor: Jan- Öjvind Swahn Stora Matlexikonet, 2009
Nationalencyklopedin på nätet sökord: Birka