26 apr. 2011

Månadens bakverk- Madeleinekaka 1913


Månadens historiska bakverk är litteraturhistoriens kanske mest kända, Madeleinekakan. I Marcel Proust På spaning efter den tid som flytt spelar Madeleinekakan en berömd roll. Då berättaren avnjuter kakan tillsammans med en kopp lindblomste så väcker detta plötsligt barndomsminnen till liv. Madeleinekakan kom därmed att bli en metafor för någonting som väcker minnen.
Marcel Proust tecknad av SPB

Kakan lär ha fått sitt namn 1755 av Stanisław Leszczyński. Stanislaw var exkung i Polen och far till Frankrikes drottning Maria Leszczynska som var gift med Ludwig XV. År 1755 var exkungen på besök på slottet Commercy där han blev bjuden på en mycket välsmakande kaka. Han blev genast förtjust och frågade om kakans härkomst. Han fick reda på att kakan bakades av en bondfru i trakten vid namn Madeleine. Då döpte Stanislaw kakan efter henne. Maria Leszczynska tog med sig receptet på Madeleinekakan till Versailles och därifrån spred den sig över Frankrike.












Stanisław Leszczyński.
Maria Leszczynska

Att baka kakan:

Några tips innan du bakar denna fantastiska kaka.
 
Bör vispas med vanlig visp, att vispa med elvisp är fusk.
För att göra ”riktiga” madeleinekakor bör de bakas speciella bakformar som är formade som pilgrimsmusslor. Vi köpte vår form på Cordon Bleu på vasagatan i Stockholm. Det går även att hitta formar på loppisar och i antikaffärer.  

formen innan vi hällde i smeten.

Smaksättningen kan variera och man kan utifrån eget tycke och smak tillsätta rivet citronskal eller apelsinskal. Man kan även välja någon form av vaniljsmak. Vi valde att smaksätta med rivet citronskal eftersom vi kom fram till att det lät som något Marcel Proust skulle föredra.

Ingredienser för cirka 40 kakor
* 250 gram mjukt smör
* rivet skal av en citron(eller annat smakämne)
* 3 dl socker
* 4 ¼ dl vetemjöl
* 6 ägg
*Smör till kakformarna
* Florsocker till garnering.
Gör så här:Sätt ugnen på 220 grader.
Smeten till kakorna blandas i två bunkar. I den första blandar du smör, rivet citronskal(eller annan smaktillsats) och 1 ½ dl socker, vispa detta till en porös massa. Ställ åt sidan.

I den andra bunken vispas äggen tillsammans med 1 ½ dl socker, vispa så att det blir riktigt pösigt.  Ställ åt sidan.

Sikta mjölet i en skål. Mjölet tillsätts sedan i äggsockerblandningen, häll i en matsked i taget under omrörning.

Därefter blandas innehållet i de två bunkarna till en härlig smet.

Smält lite smör och pensla formarna med detta. Fyll därefter formarna med smeten, ungefär till 2/3. Grädda dem därefter i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem vila i formarna i typ 5 minuter. Stjälp upp dem på ett plant underlag och låt dem svalna.

Innan servering kan man pudra dem lite med florsocker, det är dock viktigt att de inte är varma för då smälter sockret.
Lycka till!


Så här blev våra kakor, notera koppen från stockholmsutställningen 1897!



 
Källor: Jan Öjwind Swahn - Stora matlexikonet. 2009
Dick Harrison, Eva Helen Ulvros- Historiebok för kakälskare. 2003
Marcel Proust - På spaning efter den tid som flytt . 1913
ne.se sökord : Stanisław Leszczyński.


3 kommentarer:

  1. När jag gör Madeleine kakor har jag honung i receptet. Är det något som inte hör hemma i kakorna? Vad jag hört så var det i orginalreceptet.

    Mvh//Lars

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej Lars!

    Receptet vi har använt är hämtat ur Historiebok för kakälskare av Dick Harrison och Eva Helen Ulvros. Det är möjligt att det finns flera olika recept.
    Honung är ett av de äldsta sötningsmedlen och har varit ett alternativ till socker under äldre tid så det är inte helt omöjligt.

    Tack så mycket för din kommentar och ursäkta sent svar! / Kak- o bakhistoriska bloggen.

    SvaraRadera