Hertigen och hertiginnan av Cambridge 29/4 2011 |
Oavsett vad man tycker om kungligheter vill vi, dagen till ära, uppmärksamma den engelska traditionen men eftermiddagste med tillhörande bakverk.
Man började dricka te i Holland och England under 1600 -talet och i just Holland fanns det en form av eftermiddagste redan på runt år 1650.
Eftermiddagste i sin nuvarande form med tillhörande bakverk är något som dök upp i England på 1840-talet. Det sägs att det var Anna Maria Russell, Duchess of Bedford som införde traditionen då hon blev lite hungrig mellan lunch och middag.
Anna Maria Russell, Duchess of Bedford |
Det finns en helt del bakverk som här ihop med "afternoon tea" såsom smörgåsar med olika pålägg, fruktkaka men kanske framförallt scones. Här är ett klassiskt recept:
Receptet är för 4 personer.
- 3 dl mjölk
- 100 gram smör
- 7-8 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
Tips! : har du vägarna förbi Stockholm och vill avnjuta klassiskt engelskt "afternoontea" men sandwiches i alla dess former kan du titta in på tehuset chaikana i gamla stan. http://www.chaikhana.se/
Vi hoppas kunna återkomma med ett mer utförligt inlägg om eftermiddagsteets alla kakor och bakverk vid senare tillfälle!
Källor ang. te och eftermiddagste: nationalencyklopedin på nätet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar