29 apr. 2011

dagen till ära...

Hertigen och hertiginnan av Cambridge 29/4 2011
Vad som är en historisk dag eller inte kan debatteras men faktum är att kungligheters bröllopsdagar brukar på ett eller annat sätt noteras i historieböckerna. 
Oavsett vad man tycker om kungligheter vill vi, dagen till ära, uppmärksamma den engelska traditionen men eftermiddagste med tillhörande bakverk. 

Man började dricka te i Holland och England under 1600 -talet och i just Holland fanns det en form av eftermiddagste redan på runt år 1650.
Eftermiddagste i sin nuvarande form med tillhörande bakverk är något som dök upp i England på 1840-talet. Det sägs att det var Anna Maria Russell, Duchess of Bedford som införde traditionen då hon blev lite hungrig mellan lunch och middag. 


Anna Maria Russell, Duchess of Bedford
 Det finns en helt del bakverk som här ihop med "afternoon tea" såsom smörgåsar med olika pålägg, fruktkaka men kanske framförallt scones. Här är ett klassiskt recept:

Receptet är för 4 personer.
  • 3 dl mjölk
  • 100 gram smör
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!


Tips! : har du vägarna förbi Stockholm och vill avnjuta klassiskt engelskt "afternoontea" men sandwiches i alla dess former kan du titta in på tehuset chaikana i gamla stan. http://www.chaikhana.se/ 

Vi hoppas kunna återkomma med ett mer utförligt inlägg om eftermiddagsteets alla kakor och bakverk vid senare tillfälle!

Källor ang. te och eftermiddagste: nationalencyklopedin på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar